Kuuluisia kaksisuuntaisia #1: Ada Lovelace

Ada Lovelace oli ensimmäisiä kuuluisia naismatemaatikkoja.

SYNTYMÄ

Augusta Ada King Lovelace, Lovelacen kreivitär, syntyi 1815 runoilija George Gordon Byronin ja Anne Isabella Noel Byronin ainoana lapsena. Hänen isällään oli muitakin lapsia, mutta vain Ada oli avioliitossa syntynyt. George olisi halunnut pojan.

VARHAISLAPSUUS

Adan isä erosi hänen äidistään tytön ollessa neljä kuukautta vanha ja muutti ulkomaille. Hän kuoli Adan ollessa kahdeksanvuotias. Äidin ja tytön suhde oli viileä. Enimmäkseen häntä hoiti isoäiti Judith. Tuohon aikaan isä yleensä voitti huoltajuuskiistan, ja Anne kirjoittikin pitkiä kirjeitä Adaa hoitavalle äidilleen esittäen näin rakastavaa äitiä. Kuitenkin hän viittasi eräässä kirjeessä tyttäreensä sanalla ”se”. Äidin ystävät pitivätkin Adaa silmällä kaikenlaisen moraalisen poikkeavuuden varalta.

LENTOON!

Kaksitoistavuotiaana Ada päätti lentää. Hän testasi erikokoisia ja -materiaalisia siipiä, tutki lintuja ja päätti kirjoittaa kirjan Flyology, jossa hän esitteli löydöksiään. Kaikelle tälle tuli loppu, kun hänen äitinsä totesi hänen laiminlyövän opiskelujaan. Äiti oletti, että matematiikka parantaisi tyttären hulluudesta, josta hän syytti tämän isää.

BABBAGE JA ANALYYTTINEN KONE

Vuonna 1833 Ada esiteltiin Charles Babbagelle. Tämä ystävyys osoittautui todella merkittäväksi. Babbage esitteli Adalle analyyttisen koneensa, joka olisi valmistuttuaan ollut ensimmäinen tietokone. Se kuitenkin saatiin valmiiksi vasta vuonna 1991. Laite kiehtoi Adaa suunnattomasti, ja hän kirjoittikin siitä tieteellisen artikkelin, jossa oli mukana ohjeet siitä, miten koneella voitiin laskea niin sanotut Bernoullin numerot. Näitä ohjeita pidetään ensimmäisenä tietokoneohjelmana.

NAIMISIIN

Vuonna 1835 Ada meni naimisiin William Kingin kanssa. Pariskunnalle syntyi kolme lasta: Byron, Anne Isabella (jota kutsuttiin Annabellaksi) ja Ralph Gordon. Kolme vuotta myöhemmin William nimitettiin Lovelacen jaarliksi, jolloin Adasta tuli kreivitär Lovelace.

PAHEITA

1840-luvulla Ada Lovelace herätti pahennusta. Hänellä huhuttiin olevan avioliiton ulkopuolisia suhteita. Lisäksi Ada löi vetoa. Hän yritti kehittää matemaattisen mallin uhkapeliin, mutta epäonnistui surkeasti. Ada joutuikin tunnustamaan pelaamisensa miehelleen.

KUOLEMA

36-vuotiaana Ada sairastui kohtusyöpään. Hänen miehensä oli hänen vierellään, kunnes 30.elokuuta 1852 Ada tunnusti tälle jotain, ja mies poistui. Kukaan ei tiedä, mitä Ada sanoi. Hänet haudattiin isänsä viereen.

PERINTÖ

USA:n puolustusministeriön kehittämä ohjelmointikieli nimettiin Adaksi. Vuodesta 1981 lähtien Association for Women in Computing on jakanut Ada Lovelace -palkinnon. Vuonna 1998 Britannian Tietokoneyhdistys myönsi ensimmäisen Lovelace-mitalin. Lokakuun toisena tiistaina vietetään Britanniassa Ada Lovelace -päivää. Ada Developers Academy Seattlessa USA:ssa pyrkii lisäämään tekniikan monimuotoisuutta opettamalla naisia, transihmisiä ja ei-binäärisiä henkilöitä ohjelmoijiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: