Oma päivämme

Tänään on maailman kaksisuuntaisen mielialahäiriön päivä, World Bipolar Day. Se ei ehkä ole juhlapäivä, mutta se on silti erityinen. Tänään teemme aivan erityisellä innolla kaksisuuntaista mielialahäiriötä tutummaksi ympäri maailman, kukin järjestö tai yksilö omalla äänellään, yhteisellä asialla. Tarkoituksemme on lisätä luotettavaa tietoa sairaudesta ja keventää sen ympärillä vielä nykypäivänäkin sitkeästi viipyvää häpeän taakkaa.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kaksisuuntainen eli bipolaarinen mielialahäiriö on psykiatrinen sairaus, jossa esiintyy vaihtelevasti maanisia, hypomaanisia, masentuneita tai sekamuotoisia sairausjaksoja. Sairausjaksojen välillä voi olla myös oireettomia kausia. Niitä kutsutaan remissioksi.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaa noin prosentti suomalaisista. Keskimääräinen sairastumisikä on 22 vuotta. Sairaus itsessään ei ole perinnöllinen, mutta alttius sairastua on. Sairaus kasvattaa merkittävästi itsemurhariskiä. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on siis aidosti hengenvaarallinen sairaus.

  • Maaninen sairausjakso poikkeaa radikaalisti sairastuneen normaalista psyykkisestä toiminnasta. Mieliala voi olla voimakkaan euforinen ja suuruusharhojen värittämä. Normaalit sosiaaliset estot väistyvät. Puheliaisuus lisääntyy ja ajatustoiminta on vuolaan kiihtynyttä. Sairastunut on aktiivinen, mutta keskittymiskyvytön, ja energisyys purkautuu alati vaihtuviin kohteisiin. Maanisen ihmisen unen tarve vähenee. Käytös saattaa olla monin tavoin holtitonta. Muut ihmiset saattavat tuntua hitailta ja tyhmiltä, kun itse on niin levoton ja ideoiden tulva vyöryy mielessä.
  • Hypomania tarkoittaa vauhdikasta mielialaa, joka ei kuitenkaan ole yhtä äärimmäinen kuin mania. Euforiaa ja levottomuutta saattaa esiintyä, mutta pääsääntöisesti hypomaanisella ihmisellä on todellisuudentaju tallella. Sairastuneet eivät juuri koskaan hakeudu hoidon piiriin hypomaanisina, koska useinkaan hypomania ei tuota ihmiselle itselleen merkittävää kärsimyksen kokemusta, vaan pikemminkin päin vastoin. Lähipiiri saattaa kyllä kärsiä sairastuneen kohelluksesta.
  • Masennuksella tarkoitetaan mielialaa, joka on poikkeavalla tavalla laskenut. Asiat, jotka normaalisti tuottaisivat mielihyvää eivät tee sitä enää. Masentuneen ihmisen kiinnostus ympäristöään, muita ihmisiä ja elämän ilmiöitä kohtaan vähentyy. Aloitekyky heikkenee ja päätöksenteosta tulee vaikeaa. Mieliala on toivoton ja synkkä. Vakavassa masennuksessa esiintyy usein itsetuhoisuutta vähintään ajatuksen, joskus myös tekojen tasolla. Monesti kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava hakeutuu ensi kertaa hoitoon juuri masennusjakson koittaessa, koska masennusvaihe tuottaa kärsimystä ja usein silloin sairaudentuntokin on vahvimmillaan.
  • Toisinaan kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava kokee joko samanaikaisesti tai hyvin nopeasti vaihdellen sekä masennus- että maniaoireita. Tämä tekee elämästä kaoottista ja epävakaata ja on kokemuksena uuvuttava ja tuskallinen. Sekamuotoinen sairausjakso on sairastuneen itsensä kannalta vaarallisin, koska masennusoireisto tuottaa itsetuhoista ajattelua ja maaniset oireet puolestaan tuovat toimintatarmoa. Sairastuneen itsemurhavaara onkin suurimmillaan sekamuotoisten jaksojen aikana.

Entä jos?

Tuntuuko sinusta, että yllä kerrottu osuu ja iskee? Onko kuvauksessa tuttuutta? Oletko kenties jo aiemmin miettinyt, voisiko sinulla olla kaksisuuntainen mielialahäiriö?

Ei hätää. Siitä on mahdollista selvitä hengissä. Mekin olemme selvinneet. Elämä jatkuu, sairaanakin.

Älä jää yksin! Aivan liian usein mieleltään sairastunut ihminen kärsii pitkään, jopa vuosia itsekseen ennen kuin hakeutuu hoitoon. Elämän laatu kurjistuu, ihmissuhteet voivat huonosti, voi kehittyä päihdeongelma, talouskin saattaa mennä nurinniskoin. Haluamme sairauteen liittyvän turhan kärsimyksen vähentyvän. Jotkut meistä blogin kirjoittajista ovat sairastaneet parikymmentäkin vuotta ennen diagnoosia ja oikeanlaista hoitoa, ja elämä on saattanut välillä olla täysin mullin mallin. Ethän suostu samaan! Toimi nopeasti. Tämä sairaus ei kypsyttelemällä paremmaksi muutu.

Apua saa – ja kannattaa hakea

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on saatavilla apua. Ensisijainen hoitomuoto on lääkehoito, joten hakeudu matalalla kynnyksellä lääkärin vastaanotolle, jos epäilet itselläsi kaksisuuntaista. Työterveyslääkäri on ensimmäinen osoite työssäkäyville, terveyskeskuslääkäri muille. Jos olet nuori, voit hakeutua myös koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon juttusille. Näiden hoitotahojen kautta pääset tarvittaessa psykiatrisen jatkohoidon piiriin ja saat asiantuntevaa apua.

Lääkkeiden lisäksi voit hyötyä keskusteluavusta erityisesti heti sairauden toteamisen jälkeen, kun moni asia askarruttaa ja tilanne on uusi ja outo. Pääsääntöisesti keskusteluapua antavat psykologit ja sairaanhoitajat. Myös oireidenhallintakursseja on tarjolla psykiatrisilla poliklinikoilla. Pikkuhiljaa sairaus tulee tutummaksi ja sen eri ilmenemismuotojen ymmärtäminen on helpompaa. On mahdollista, että saavutat hoidon avulla remission, ja voit elää aivan normaalia elämää – ja vaikka niin ei kävisi, voi elämä silti yllättää, ja olla enimmäkseen toiveikasta ja onnellista.

Muista: jos olet sairas, ansaitset kaiken saatavilla olevan avun! Se on olemassa juuri sinua varten.

Johanna K

Jätä kommentti

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑