Oikeus hoitoon

Olemme tänään heränneet maailman mielenterveyspäivän aamuun ja sen kunniaksi haluan puhua mieleltään sairastuneiden ihmisoikeuksista ja siitä, kuinka niiden toteutumista on mahdollista vaatia.

Suomen perustuslain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon. Lain 2. luvussa kerrotaan ihmisten perusoikeudet. Ne noudattelevat pitkälti YK:n ihmisoikeuksien julistusta. Perustuslain 19 § mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Laissa myös edellytetään, että julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Muutama kysymys pohdittavaksi: Toteutuvatko mieleltään sairastuneiden kohdalla perustuslakiin kirjatut ihmisten perusoikeudet? Annetaanko meille ihmisarvoisen elämän edellyttämä turva? Turvaako julkinen valta meille riittävät terveyspalvelut? Edistetäänkö yhteiskunnassa mieleltään sairastuneiden terveyttä?

Rohkenen kylmän rauhallisesti todeta, että mielenterveyspalvelujen osalta nykyinen tilanne hyvinvointialueilla rikkoo paikoin jo perustuslaissa määritettyjä perusoikeuksia, tarkemmista asetuksista puhumattakaan. Kentältä kantautuvien hätähuutojen perusteella hyvinvointialue on sananakin lähinnä synkänsävyinen vitsi. Hoitoon ei nimittäin pääse ajoissa, jos ollenkaan, ja hoito on usein riittämätöntä tarpeeseen nähden. Henkinen pahoinvointi lisääntyy ja tilanteet eskaloituvat hoidon viivästyessä ja ollessa liian vähäistä. Elämmekö pahoinvointialueilla?

Perustuslain 21 § kertoo ihmisen oikeusturvasta. Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus saada oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskeva päätös tuomioistuimen tai muun riippumattoman lainkäyttöelimen käsiteltäväksi. Käsittelyn julkisuus sekä oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu päätös ja hakea muutosta samoin kuin muut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeet turvataan lailla.

Oikeusturvapykälä otetaan esiin siinä vaiheessa, kun asiat ovat jo menneet pieleen. Niiden ei tarvitsisi mennä, jos muita oikeuksia noudatettaisiin, mutta kun ne menevät, meillä on keinoja vaatia oikeuksiemme toteutumista.

Hoitoni takkuaa – mitä voin tehdä?

Huonoon, puutteelliseen tai olemattomaan hoitoon ei tarvitse tyytyä!

Yritä aina ensin keskustelua hoitoa antavan tahon kanssa, jos se on mahdollista. Jotkut asiat korjaantuvat jo sillä tavalla.

Jos keskustelu ei tuota toivottua tulosta, voit tehdä asiastasi kirjallisen muistutuksen suoraan hoitoa antavaan toimintayksikköön, esimerkiksi psykiatrian poliklinikalle. Muistutuksen voi tehdä toimintayksikön omalla lomakkeella tai vapaamuotoisena. Vapaamuotoisen tekstin otsikoksi laitetaan muistutus. Muistutus lähetetään suoraan toimintayksikön johtajalle tai hyvinvointialueelle sille henkilölle, joka vastaa kyseisestä toimialasta. Potilasasiamies voi avustaa sinua muistutuksen tekoon liittyvissä asioissa. Muistutuksen voi tehdä myös sairastuneen läheinen, jos tämä itse ei kykene sitä tekemään. Tämä on hyvä tietää – joskus olemme niin huonossa kunnossa, että omien oikeuksiemme vaatiminen yksin voi olla ylivoimaisen raskas tehtävä.

Sinun täytyy saada kirjallinen vastaus muistutukseesi noin neljän viikon sisällä.

En ole tyytyväinen vastaukseen – mikä neuvoksi?

Jos olet muistutusvastauksen saatuasi edelleen tyytymätön, voit tehdä asiasta kantelun aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto valvoo toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen sekä hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen lainmukaisuutta. Ohje kantelun tekemiseen löytyy netistä Aluehallintoviraston sivuilta.

Kantelun käsittely voi kestää vuoden. Onko tämä ilman aiheetonta viivytystä tapahtuva käsittely ja sillä tavoin perustuslain mukainen, siitä voi olla montaa mieltä. Mielen sairauden kanssa eläessä vuosi on toisinaan loputtomalta tuntuvan pitkä aika.

Johanna K

Jätä kommentti

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑