Vertaistukea verkossa

Kaksisuuntaiset ry oli keväällä 2020 kiperässä paikassa. Kaikki kasvokkain kokoontuvat vertaisryhmämme joutuivat jäämään määrittelemättömän pituiseksi ajaksi tauolle, koska ryhmätapaamiset olivat koronariski.

Vertaistuen tarjoaminen psyykkisesti sairastuneille ihmisille on yhdistyksemme tehtävistä tärkeimpiä. Piti keksiä nopeasti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Digiloikkia pompittiin jo siellä täällä, etätyö oli yhtäkkiä uhkan sijasta mahdollisuus, ja olihan yhdistyksen työhuonekin jo kauan ollut virtuaalinen, joten täysin uuden äärellä emme sentään olleet.

Perustetaan vertaischat! Ajatus oli elänyt suhteellisen epämääräisenä jo vuoden päivät, toteutukseen ryhtymistä oli lykätty useampaan kertaan. Nyt oli pakko, ja pakko on tiedetysti pettämätön motivaattori. Kourallinen aktiivejamme opetteli pikavauhtia vetämään chattia Tukinet-alustalla, ja kohta oli tulikokeen aika. Pelaisiko tekniikka? Saapuisiko ihmisiä juttelemaan kanssamme? Jännitti.

Chattitiimi toimii

Näyttöruudulle ilmaantui nimimerkkejä ja keskustelu alkoi hiljakseen rullata. Ilmeisesti teimme jotain oikein, sillä osa nimimerkkien takana olevista ihmisistä hakeutui koneilleen seuraavankin chatin aikana, ja sitä seuraavan. Aktiiveillamme oli toki kokemusta kasvokkaisesta vertaistuesta, mutta tekstipohjainen, täysin anonyymi vertaisryhmä oli uutta. Ryhmän vetäminen oli erilaista, kun ei nähnyt ihmisten kasvonilmeitä ja kehonkieltä, tai kuullut äänensävyjä. Ainoa mitä näkyi, olivat ihmisten naputtelemat, ruudulla juoksevat sanat.

Virtuaaliseen vertaistukihetkeen valmistauduttiin yhdistyksen virtuaalisessa työhuoneessa, ja siellä myös aina chatin jälkeen tavattiin pienen purkukeskustelun merkeissä. Chattitiimistä muotoutui tiivis, itseohjautuva yhteisö. Sitä se on yhä, 50 chattia myöhemmin. Jos olet kiinnostunut liittymään mukaan chatin vetäjien iloiseen joukkoon, ota yhteyttä yhdistyksen sähköpostiin kaksisuuntaiset@gmail.com ja jutellaan asiasta!

Naamat näkyviin ja äänet kuuluviin

Toinen koronakevään ideoista oli videovertaisryhmän perustaminen. Siihen saakka emme ole vielä ehtineet, mutta suunnitelmat ovat jo pitkällä. Tämän vuoden kuluessa aiomme olla myös omilla kasvoillamme ja omalla äänellämme vertaisia verkossa.

Olemme harjoitelleet Teamsin käyttöä yhdistysaktiivien kesken. Se sujuu jo mukavasti. Kohta olemme valmiita tositoimiin!

Vertaischattimme kokoontuu Tukinetissä joka toinen torstai ja uusi, riippuvuuksien teemoja käsittelevä Koukussa? -chattimme joka kuun 15. päivä klo 17-18:30! Lämpimästi tervetuloa mukaan vertaistoimintaan! Yhdessä voimme paremmin.

Johanna K

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: