Sairaus ja raha-asiat

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön vauhtijaksoissa on riski sille, että tulee sössittyä omat raha-asiat. Maniassa isoja ostopäätöksiä tehdään hetken huumassa, ja vauhdin laskettua koittaa maksun aika. Masennuksen aikana taas voimia ei välttämättä riitä laskuttajien kirjeiden avaamiseen. Eräpäivät vilahtavat ohi, ja velkaa kertyy.

Osalla kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavista onkin luottotiedot menneet. Sitten on heitäkin, jotka ovat jo nuorina joutuneet sairauden takia työkyvyttömyyseläkkeelle, minkä takia tulot ovat tosi pienet.

Sairaus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että raha-asiat menisivät huonosti. Ihan niin kuin sairastavien joukossa on kaikenlaisilla temperamenteilla varustettuja ihmisiä, niin rahasuhteitakin löytyy monenlaisia.

Olen esimerkki ”biposta”, jolla talous on ihan hyvin hallussa. Työelämässäkin olen ollut tekemisissä talousasioiden kanssa. Harrastan sijoittamista eri sijoituslajeihin ja olen toiminut yksityisyrittäjänä.

Yksi taho jota saan kiittää asioiden tolasta on lapsuudenperheeni. Vanhempani toimivat ammateissa joissa käsiteltiin rahaa, ja tulimme varsin hyvin toimeen. Myönnän ihan suoraan että olen ”kultalusikka suussa syntynyt”. Aineellisen hyvän lisäksi arvokkaita ovat olleet rahaan liittyvät positiiviset asenteet ja tiedot.

Toinen rahaongelmilta suojellut seikka on se, että vauhtijaksoni pysyvät lievän hypomanian tasolla. Hillittyyn luonteeseen yhdistettynä tämä on meinannut sitä, että hypomanian aikaan olen saattanut ”repäistä” ja toteuttaa jonkin jo pitempään harkitsemani isomman ostoksen, varsinaisia ylilyöntejä ei ole juurikaan tullut.

Sijoittajan mindset vs. sairastavan näkemys

Sijoittajapiireissä eli alan lehdissä, blogeissa, podcasteissa ja muissa keskusteluissa esiintyy ajatusmallia siitä, että tulisi hakeutua menestyjien seuraan. Jos ympäröi itsensä ikään kuin menestyksen portailla korkeammalla olevilla henkilöillä, heistä tarttuu menestyksen eväitä sinuunkin.

Vaikka olenkin kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta, niin tämä ajatusmalli ei kyllä yhtään saa minulta kannatusta. Missä on kaikki inhimillisyys ja lähimmäisistä huolehtiminen? Silloin kun itse olen ollut pahimpien sairausjaksojen kourissa niin minua olisi pitänyt tämän periaatteen mukaan välttää kuin ruttoa – juuri silloin kun itse tarvitsin läheisiä kaikkein eniten.

Ylipäätään kaikki sokea ja yksipuolinen rahan ja rikastumisen tavoittelu on vastenmielistä. Jokaisen on kyllä hyvä varautua rahallisesti pahan päivän varalle ja opetella hoitamaan laskut ajallaan, mutta elämässä on paljon muutakin kuin pelkkä raha. Maapallommekin on rajallinen.

Mitä yrittäjän kannattaa huomioida

Aikanaan yrittäjyyttä harkitessani mietin kovasti, miten sairauteni mahdollisesti vaikuttaa. Psykiatrini evästi että pitää vain varautua tarpeeksi hyvin mahdollisiin sairausjaksoihin. Tulee turvata oma toimeentulo sairastamisen aikana ja järjestää töille sijainen, jos mahdollista.

Yrittäjyys ilmeni aika hyväksi asiaksi oman sairaudenkin hallinnan kannalta, sillä ajankäytöstä sai päättää itse. Stressin säätelyssä oman itsensä pomona toimiminen oli varsin positiivinen seikka.

YEL-vakuutus ja siihen liittyvä työtulo ovat tärkeässä asemassa yrittäjän sosiaaliturvan kannalta. Sairauspäiväraha, eläkekertymä ja yleensä myös tapaturmavakuutusten päivärahat ovat kytköksissä YEL-työtulon suuruuteen.

Joitakin vuosia sitten itse toimiessani yrittäjänä YEL-työtulon sai melkeinpä suoraan määritellä itse. Suomeksi sanottuna näin sai myös määrittää, kuinka paljon YEL-maksuja maksoi.

Parhaillaan on käsittelyssä uudistus, jonka mukaan YEL-työtulo olisi tiukemmin kytköksissä siihen minkä alan työtä yrittäjänä tekee ja minkä arvoista tuo työ on. Näin monen yrittäjän YEL-maksut nousisivat, mutta niin nousisi myös sosiaaliturvan taso.

Niin tai näin, määrittipä YEL-työtulon tason itse tai tulisipa se sitten suoraan joltain viralliselta taholta, kannattaa sen olla riittävän korkea. Näin voi taata sen, että pitemmäksikin venähtävän sairasloman aikana ei jää puille paljaille. Työterveyshuollon ostamistakin voi harkita.

Veera S

Mitä ajatuksia sinulla herää teemasta sairaus ja raha-asiat?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: