Avoin kirje tuleville kansanedustajille

Julkaistu Turun Sanomissa ja Aamulehdessä

Olisiko oikein, jos vain joka toinen murtunut jalka kipsattaisiin? Tällainen tilanne on mielenterveyden häiriöiden kohdalla.

Noin joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä mielenterveyden ongelmista, mutta hoitoon heistä pääsee vain puolet. Puolet puolesta – noin pääkaupunkiseudullisen verran ihmisiä – jää hoidotta. Se tarkoittaa pääkaupunkiseudullisen verran turhaa kärsimystä.

Mielen sairaudet ovat yleisiä ja tavallisia. Kuitenkin niitä varjostaa häpeän kulttuuri, vaikeneminen ja salaaminen.

Joskus tuntuu, että stigman tuottama tuska vetää vertoja jopa sairaudelle itselleen. Mielen sairaudet on työnnetty marginaaliin, vaikka todellisuudessa ne ovat valtavirtaa.

Mielenterveysongelmat ovat vakavia, usein jopa kantajansa henkeä uhkaavia sairauksia. Niihin on saatava hoitoa heti, kun tarve ilmenee, tai mieluiten jo ennakoivasti, jotta orastava sairaus saadaan kuriin mahdollisimman varhain.

Jokainen mielenterveystyöhön laitettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Erityisesti ennaltaehkäisevä työ nuorten parissa on tarpeellista. Masennus ja muut mielen sairaudet ovat hoidettavissa, jos niihin puututaan tarpeeksi ajoissa.

Suomessa on valtava stigma mielenterveyden häiriöitä kohtaan, ja se on monesti esteenä hoitoon hakeutumiselle, eikä hoitoon edes aina pääse, vaikka haluaisikin. Masennuksesta ei nousta ottamalla itseä niskasta kiinni.

Kaksisuuntaiset ry. toivoo, että tulevat kansanedustajat kiinnittäisivät huomiota Suomen tämänhetkisen psykiatrisen hoidon tilaan ja tekisivät oikeat johtopäätökset.

Niin kauan kuin mielen sairauksiin suhtaudutaan marginaalisena, häpeällisenä ilmiönä, jatkuu niiden yleistyminen ja kroonistuminen.

Kukaan ei ole syypää sairauteensa, joten häpeän kulttuuri on itsessään häpeällinen.

Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa minkään sairausryhmän syrjiminen ei ole välttämättömyys. Jos sellaista tapahtuu, se on päättäjien tietoinen valinta.

Kaksisuuntaiset ry:n puolesta Mixu Lauronen, puheenjohtaja ja Johanna Karelahti, varapuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: