Olen ”optinisti” !

'Optinisti' on neologismi.

Mielen seitsemän käskyä

Ennen sairastumista olin tutkinut psykologiaa ja tutustunut persoonallisuusteoriaan. Olin löytänyt Ludwig Wittgensteinin kirjasta maininnan mielen funktioista, jotka kiehtoivat minua ohjelmoijana. Voisiko mielelläkin olla joku ohjelma, joku koodi?

Parempi on olemassa !

Ajattelen toivosta, että se on ihmisen luontainen tapa ennakoida jotain tulevaa ja tavoitella jotain parempaa. Sen perusta on jossain tarpeessa, joka ei ole tyydytetty.

Isot unelmat on vaikka sitä, että ’kipu on poissa’, on ’mökki järven rannalla’, ’ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa’.

Eli jos huono on olemassa, on parempikin olemassa.

”Jos asiat voi olla yhtään huonommin tästä, niin nythän ne ovat siis jo paremmin kuin huonosti. Jos ne ei voi olla yhtään huonommin, jäljellä on vain parempaa.”  — Jouni Sakari, Optinisti

Kun mietin omaa sairastumista, niin tavallaan annoin luvan itselleni heittäytyä vaikka hulluuteen. Kirjoitin joskus johonkin päiväkirjaan asiasta. Kait siinä oli taustalla se ajatus, että elämä toteutuu niin monilla tavoilla, että hulluuskin on yksi vaihtoehto kokea se. Toisaalta myös olin valmistautunut ja tutkinut psykologiaa ja filosofiaa. Kirkkohistoriasta en oikein saanut otetta.

Toivon symboli on mulle ympyrä. Se on jotain eheää ja kokonaista. Ei voisi siitä paljon paremmin olla. Mutta täydellistä ympyrää ei ole olemassakaan?

Vuonna 2016 kävin Muutoksen avaimet -kurssin (MTKL), ja silloin kirjoitin omassa blogissa artikkeleita. Suunnittelin silloin tulevaisuutta. Kirjoittaminen ohjasi minua. Perustin yrityksen ja nyt olen sen yrityksen jo lopettanut. Yksi oleellinen asia toivossa on suunta. Ei kaikkea saa toteutumaan, eikä kaikki aina mene juuri niin kuin on toivonut tai suunnitellut. Kun kasasin mietteitäni  tuolloin yhteen, ja kirjoitin ajatuksistani ne loivat pohjaa tulevalle. Tässä on luettavaksi kirjoittamani  TOIVON LEHTI vuodelta 2016.  >> 2016-01-Toivon Lehti << Siinä on 31 sivua kirjoittamiani artikkeleita.

Minä olen aina rakastanut kirjoittamista!

Homeostaasin periaate ja parantumisen kyky on meissä fyysisesti. Oletan että tämä pätee myös mieleen. Kun aikaa kuluu, niin mieli tasoittuu ja mielen ongelmat helpottuvat. Itseään korjaavat prosessit tapahtuvat myös mielessä, aivan kuten solutasolla, biologisessa elimistössä.

Uskalla (lopettaa pelkosi ! ) kohdata todellisuus !

Usko ja toivo on tekemisissä keskenään. Ilman rohkeutta ja sitkeyttä jonka usko antaa ei saata jaksaa pitää toivoa yllä? Kuka tässä voisi olla esimerkkinä, että usko kantaa ja lopulta johtaa eheyden saavuttamiseen? Tulee mieleen vaikka Mahatma Gandhi, tai Äiti Teresa, ja Nelson Mandela… onhan näitä esimerkkejä.

Kuka on sinun esimerkkisi?

Hyväksy mystinen!

Rationaalinen järki tuomitsee tolkuttomana asiat, joille se ei löydä perustetta. Kun mietin esimerkiksi tiedettä, niin siinä on paljon uskoa! Tiede uskoo omiin periaatteisiinsa ja aksioomeihinsa. Minusta tämä on koomista. Limnologi katsoo maailmaa järvien kannalta. Kuka kaiken tieteen muka voisi ymmärtää? Eikö olekin mahdollista, että on maaimoita, joita tiede ei vielä ole löytänyt!

Minulle on ihan luontevaa antaa mielikuvituksen laukata, ja löytää niitä maailmoita. Luovuus ja ideat, oivallukset ja valonvälähdykset liittyvät myös toivoon. ”Ongelmia ei ratkaista samalla ajattelun tasolla kuin ne ovat syntyneet”. 

Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto — Albert Einstein

Uskaltamalla heittäytyä psykoosiin, olen ratkaissut jotain omasta elämästäni, sellaista, mitä kukaan muu ihminen ei olisi minun puolestani voinut tehdä. Mulla on tutkijan ote. Omaa toimintaakin voi tarkkailla, ja oppia vaikka jälkikäteen jättämistään jäljistä. Tätä sanotaan kait toimintatutkimukseksi. Sekin on tiedettä. Minä olen systemaattinen.

Systeemi

Ajattele ilman rajoja!

Muistan miten sain tähän lauseeseen palautetta työnantajaltani ennen sairastumistani.  Hän ei ihan suositellut sitä. Siinä oli vähän varoittelun makua. Ja nyt kyllä ymmärrän mikä tässä lauseessa oli ongelma. Kyseessä on käsite: inflaatio. Kun oma ego pullistuu maailmankaikkeuteen ja kuvittelee kaiken tietävänsä, osaavansa, selvittävänsä ja grandioosit unelmat ja ajatukset omasta yli-ihmisyydestä lentävät yli valon nopeudella kaikissa mahdollisissa maailmoissa. Autistinen fantasia on yksi puolustustrategia.

Psykoosifantasia
Psykoosissa olin toisesta galaksista tullut enkeliperhonen ja tarkoitukseni oli pelastaa koko maapallo . ”Olenko minä ihminen, joka kuvittelee olevansa tämä perhonen, vai perhonen joka  kuvittelee olevansa ihminen ?” (C) 2019 JSK

 

Siitä sitä oltiin. Pää sekaisin maanisessa psykoosissa osastolla. Kukaan muu ei nähnyt mitä siellä tapahtuu.

Tahdo mitä teet!

Sellainen sanonta on, että ”tee mitä tahdot”. Joku tolkku kuitenkin kaikessa, ja on parempi kun tahtoo sitä mitä tekee. Siksi esimerkiksi tuo ”ajattele ilman rajoja!” tuli tehtyä, koska tahdoin kokea kirjallisuudesta lukemiani tiloja, kokeilla. Menihän C.G. Jungkin tutkimuksissaan prosesseihin, joista hän sitten ammensi kirjoittamisessaan. 

'Optinisti' ei tarkoita toksista positiivisuutta.

Mulle sanoi eräs psykiatri siellä osastolla, että ”oivalluskyky pelasti sinut”. Muistan miten täysissä lääkehuuruissa ja psykoosin harhakuvissa olin pakottanut itseni osastolla ilmoitustaulun eteen. Yritin hahmottaa miten osasto toimii, mitä siellä tapahtuu. Missä on kalenteri, josta näkisin mikä päivä on menossa. Pystyin orientoitumaan todellisuuteen aika nopeasti, en tosin tiedä tarkkaan monta päivää siihen meni. Olin eristyksissä, mutta minua ei laitettu lepositeisiin. Tavallaan olin katatoninen, en liikkunut, mutta olin tietoisuudessa.

Sellaisessa tilassa tehdään tulkintoja ihmisestä, ja minua yritettiin hoitaa. Hoitajatkin on ihmisiä, ja yksi niistä tuli alushousujani sörkkimään kun makasin hoitopöydällä. Myöhemmin se hoitaja sanoi, kun lähdin pois osastolta, että ”toivottavasti ei koskaan tavata”. Se nimittäin säikähti, kun aloin puhua sille. Joku kammottava pelko tuli ja tällaisiin kohtaamisiin sairaalassa, kerran hyppäsin sängyn alle, kun hoitajat tulivat lähelle. Sitten sai taas lisää lääkkeitä.  Mut yritettiin turruttaa lääkkeillä.

Jonkun mielenkiintoisen asian tekeminen vaatii päätöstä ja sitten toimintaa. Yksi esimerkki tästä on se, että olen alkanut viime vuonna säveltämään musiikkia. Olen harjoitellut myös basson soittoa. Tulema tästä vajaan vuoden tahtomisesta on konkretisoitunut tällä viikolla siihen, että olen lähettänyt EPT biisikilpailuun oman sävellykseni. Saas nähdä miten kisassa käy. Tahto kokeilla ja oppia on mulla tosi vahva. Toinen tahtomus mitä tässä lähiaikoina voisin toteuttaa, on tehdä tieteellinen artikkeli, joka toteutuu Toimintatutkimuksen viitekehyksessä.

Toimintatutkimuksen perusteista on kirja
Toimintatutkimus on yhteinen oppimisprosessi . Siinä tutkija missä tekijä , toimintatutkimuksen perusteita ja näköaloja, Toim. Hannu L.T. Heikkinen, Rauno Huttunen, Pentti Moilanen, 1999 Atena Kustannus , KUVA (C) 2019 JSK

”Miksi toimintatutkimus on niin suosittua Suomessa ja monissa muissa maissa? Osaltaan syynä on voimistuva näkemys ihmisestä aktiivisena, itseohjautuvana, omasta oppimisestaan tietoisena ja vastuullisena yksilönä (Nurmi 1993). Tieto ei ole pysyvää, vaan se kehittyy jatkuvasti ja sitä voidaan konstruoida yhdessä muiden kanssa. Näitä periaatteita noudattaessaan toimintatutkimus muodostuu parhaimmillaan osallistujien yhteiseksi oppimisprosessiksi.  Tämä ajattelutavan muutos näkyy erityisesti kouluissa” — ”Siinä tutkija missä tekijä” – Toimintatutkimuksen perusteita ja näköaloja , Toim. Hannu L.T. Heikkinen , Rauno Huttunen , Pentti Moilanen , ATENA kustannus, 1999 . KUVA (C) 2019 JSK

Tunne elämä itsessäsi !

Tämäkin liittyy toivoon ja optimismiin. Kun sanon, että tarpeet on toiveiden taustalla, niin niitä tarpeita ymmärretään tunteiden kautta.

Mun koko persoonallisuus rakentui tunteiden pakoilulle ennen sairastamista. Yritin pitää surun ja murheen, kaipauksen ja kaihon pois mielestäni. Kait voisi ajatella, että olin jo lapsena hyvin masentunut.

Lukiossa en jaksanut lukea enää biologian kokeisiin. Miksi tietoa piti päntätä? Mitä ammattia pitäisi alkaa opiskella lisää yliopistossa? Pelkkä tiedon pänttääminen tuntui aivan hölmöltä.

Kirkkohistoriaa luemme siksi, että meistä voisi tulla kirkkohistorian opettajia ?

Tein siis valinnan jota en kadu. Lähdin yliopiston sijaan lukemaan merkonomiksi välivuoden jälkeen. Ajattelin, että elämää kokemalla ja töihin pääsemällä saan paremman elämän. Eräänlainen kahtiajako syntyi minussa. Minulla oli työminä, nörtti, ja sitten se homppeli, joka seurusteli miehen kanssa ja kävi kapakoissa.

Tajuan nyt vuosien jälkeen, että omaa itseäni tuolloin koitin kartoittaa toisen ihmisen peilissä. Tarve seurustella ja tulla eheäksi on ihmisessä.

Saisiko toisen ihmisen kanssa, kautta sen mitä itseltä puuttuu?

Koskaan ei tiedä !

En tiedä pitääkö tuo paikkansa. Ihan kuin jotakin kuitenkin jo tietäisin. Jokaisella on oma tieto, ei toisen tietoa voi suoraan kukaan muu kokea. Siksi sanotaan, että jokainen on oman itsensä paras asiantuntija.

Miten  Sinä määrittelisit sanan 'optinisti' ?

Vertaisuudessa voi kuitenkin ymmärtää toisen kokemuksia helpommin, koska asiat muistuttavat toisiaan. On siis olemassa jotain yleistettävää, mutta on myös jotain täysin ainutlaatuista.

Kiitos että luit tämän tekstin. Ole hyvä ja jätä viesti, kommentoi, keskustele … Jos sait jonkun idean ja ajatuksen joka liittyy aiheeseen Toivo ja Optimismi, kerro kommenttikentässä.

— Jouni K.

PS. Osaatko käyttää WordPressin kommentointi-mahdollisuutta? Oletko kokeillut? Jos tämä herättää kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä sivuston hallinnointiin >> YHTEYSlomakkeen << kautta. Lähetämme sinulle ohjeita. Mikäli verkossa kirjoittaminen on sinulle uutta, ja haluat oppia sitä lisää, voit perehtyä esimerkiksi > kommentoinnin etiikkaan  HS verkkoliitteen kautta. Voit lukea lehdestä artikkeleita ja katsoa miten kommentointia voi tehdä  > ”toksisesta positiivisuudesta” . — Mielen Mainingeista yhteisöblogin tekninen assistentti

PS2. PÄIVITYS : 23.3.2019 klo 13:42 Opiskelemme yhteisöblogin pitämistä ja välillä ’tapahtuu asioita’ joita ei saata ymmärtää. Koetamme parhaamme mukaan saada tämän toimivaksi sivustoksi . –Id

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggers like this: