Yhteisöblogin esittely by Jouni K.

Kaksisuuntaiset ry:n yhteisöblogi, Mielen Mainingeista

Mun sairaus on syy miksi oon mukana tässä hankkeessa. Roolini on muotoutunut kokemusasiantuntijuuden osallisuudesta opintojenohjaajana (kOPO). Tällä tavalla etsin omaa paikkaani osaajana ja toimijana. Tässä esittelytekstissä kuvaan itseäni vapaaehtoistyöroolin kautta tämän blogin vertaisfasilitaattorina ja teknisenä avustajana. Voisin kertoa itsestäni hyvinkin pitkän persoonaa kuvaavan esittelyn, mutta säästän sen omaan elämänkertaani.  Valmistelin aluksi  tätä artikkelia siinä mielessä, mutta siitä tuli nopeasti kuusi A4 -sivua. Säästin sen, ja julkaisen myöhemmin. Kaikella on aikansa ja paikkansa.  — Jouni K.

Kuvaan tässä artikkelissa yhteenvedon omaisesti missä vaiheessa tämä yhteisöblogi on, ja miten se on syntynyt, mitä se tavoittelee ja mitä sen toteutuminen käytännössä vaatii meiltä kirjoittajilta. Toivottavasti lukijamme viihtyvät ja saavat tietoa ja näkemyksiä, ajatuksia ja ideoita!

Sisäinen tilastojen seuranta : Annual report on 8.3.2019 klo 19:52

NÄYTTÖKERRAT 1286 
VIERAILIJAT 455 
TYKKÄYKSET 9 
KOMMENTIT 13 
SEURAAJAT 5

Blogi käynnistettiin maanantaina 4.3.2019, ja olemme saaneet 455 vierailijaa viidessä päivässä! Aivan valtava ja mahtava tulos näin lyhyessä ajassa! Tekstit sen tekevät.

Miten projekti saatiin pystyyn ?

Savonian opiskelija oli ottanyt yhteyttä Kaksisuuntaiset ry:hyn, josta tiedottajan kautta kiinnostuin ja innostuinkin asiasta. Olin mukana yhdistyksen tulevaisuustyöpajassa, ja nyt olen yhdistyksen hallituksessa myös varajäsenenä. Olen kuvannut hanketta, tuottanut prosessikuvausta, kokoustanut Savonian kanssa, saanut yhdessä opiskelijan kanssa tiimin kasaan ja perustanut kirjoittajayhteisölle myös ’hiekkalaatikon’, jossa WordPressiä on voitu harjoitella. Olen sitoutunut tähän monesta suunnasta, ja olen tehnyt myös opiskelijan antamat harjoitustehtävät. Olen kait aika tunnollinen ja koetan saada valmista aikaiseksi.

Yhteisönblogin kuvaus
Yhteisöblogin systeemi kaaviona (C) 2019 Kaksisuuntaiset ry – Mielen Mainingeista yhteisöblogi , JSK

Todennäköinen tulema tästä hankkeesta on, että saamme aikaiseksi mielenkiintoisen opinnäytetyön, ja jokainen kirjoittaja saa näkyvyyttä omana itsenään, lisäksi yhdistys saa huomiota osakseen, ja projekti tuottaa lisäarvona kaikille asiasta kiinnostuneille kuntoutumista ja vertaisryhmä jatkaa edelleen kasvuaan ja kukoistustaan. Tämä blogi luo myös monenlaista työtä, ja esimerkiksi sen markkinointia suunnitellaan. Kaikki on tehty tähän mennessä vapaaehtoisvoimin.

Porukoiden fiilikset on olleet innostuneita ja oma kiinnostus ja mielenkiinto on vahva tukea ja kannustaa tekemään sitä, mikä on kunkin oman intressin mukaista.

Tiimissämme on hyvä henki ja ollaan päästy eteenpäin kiireistä ja muista vastuista huolimatta. Lukijoiden tunnelmista voi tähän mennessä päätellä vain muutamien kommenttien kautta, ja tarkemmat tuntemukset koetetaan saada selville kehittämisnäkökulmasta palautteenkeruujärjestelmän kautta.

Maailman näkeminen
Infrapunakuva jota on käsitelty kuvankäsittelyohjelmassa. (C) 2019 JSK

Yhteenvetona tilanteesta voisi sanoa, että ollaan saatu blogi näkyviin, sillä on selkeä fokus ja työsuunnitelma, tunteet on innostuneita.

Tavoitteet

Kun myös yhteisöblogin arvopohja on saatu mietittyä tiimissä yhdessä, niin on sitouduttu ja kaikki ovat ottaneet vastuuta voimavarojensa mukaan. Uskomme omaan sitoutumiseen ja taustateoriaan, toipumisorientaatioon. Tämä näkökulma on kaikille tärkeä vertaisuuden kautta, merkitys ja tarkoitus on kait meillä kaikilla kasvaa ihmisinä ja oppia tuntemaan omaa itseään, ei vain yksilöinä,  mutta yhteisön jäsenenä.

Uudenlaisia ideoita ja työtapoja on otettu käyttöön. Tällaisessa luovien ihmisten yhteisössä on paljon ideoita ja olemme saaneet myös ’somesurinan virrasta’. Opiskelemme, ja aina kun jonkin asian oivaltaa, on kyseessä idean saaminen! Oppiminen on vuorovaikutuksellista, ja yksi ideoiden lähde ovat kommentit, joita toivotaan paljon opinnäytetyön tutkimusaineistoksi.

Kasvun ihme
Ikkunalaudalla 26.2.2019 itänyt ruotsalainen kidneypapu  kasvoi viikossa 35 senttiä . Kuvastaa hyvin sitä intoa jolla yhteisöblogi käynnistyi. Tänään 9.3.2019 meidän blogin lemmikki Bipopapu on 51 senttinen ! (C) 2019 JSK

Täällä yhteisöblogissa voi olla aidosti vertainen ja kertoa myös lukijana omista kokemuksistaan jotka vertautuvat toisten kirjoittajien teksteihin. Olemme oppineet käyttämään ZOOM -kokouksia pikakatsausten tekemiseen ja tutustuneet siten toisiimme hetkessä paremmin kuin jos toimisimme vain esimerkiksi sähköpostin kautta. WhatsApp ryhmä on välitön viestinvaihtokanavamme, ja arkistona toimii yhdistyksen SLACK -työtila. Palautteenkeruujärjestelmänä on käytössä Google forms. Blogilla on oma sähköposti ja sen hallinnointi on yhdistyksellä. Näitä asioita opiskelemme yhdessä ja tarvittaessa opetan halukkaille kaikkea teknistä asiaa, ja yritän helpottaa kaikkien etenemistä.

Bloggaamisen uusia ideoita voimme kokeilla matkan varrella, ja näitä on esimerkiksi videoblog? Lähteekö joku meistä sellaiseen ?

Olemme harjoitelleen kirjoittamista hiekkalaatikolla, eli meillä on oma WordPressin harjoittelufoorumi. Siellä on tehty harjoitustehtäviä ja on voinut kokeilla ja tutustua julkaisujärjestelmän ominaisuuksiin.

Vapaaehtoisuuteen perustuen ei olla yhteisöblogissa edellytetty mitään keneltäkään, vaikka tietyt aikataulut meillä on. Kaikki on vapaaehtoista ja jokainen toimii omien tarpeiden ja voimavarojen perusteella. Paras sitoutuminen syntyy kuitenkin ehkä siten, että seurataan ohjausta ja edetään järjestelmällisesti. Systeemi on järjestelmällinen, hyvin suunniteltu ja ylimalkaan olemassa. Aikataulut ovat pitäneet ja yhteisöblogi on saatu käyntiin. Siitä voimme olla kaikki ylpeitä ! Systemaattisuus on mun vahvin ominaisuus, ja siksi oon mielestäni hyvä jalkauttamaan ideoita käytänteiksi.

Kuka on siis Laminator,  Jouni Sakari K. ? Hän on Jomppa; mm. kokemusasiantuntija, vertaisohjaaja, vapaaehtoistyöntekijä, entinen atk-suunnittelija, kirjoittaja, kuvittaja, ITE-taiteilija, basson soittaja, säveltäjä, eläkeläinen, 100-% invalidi, ”skitsoaffektiivinen kaksisuuntainen sekamuotoinen kävelevä psykoosihäiriö”, tutkija, runoilija, valokuvaaja, kuntoilija, terve!…  Kommentoi, kysy, kannusta, keskustele, kiitä, kunnioita, kokeile.. !— Jouni K.

Yhteenvetona tavoitteista ja niiden toteutumisesta voi listata:

 • Yhteisöblogi on saatu perustettua, sen arvot ja teoreettinen perusta on saatu määriteltyä,
 • Osallistuminen tapahtuu ideoihin tartutaan rohkeasti omien voimavarojen ja intressien mukaan
 • Palautteenkeruujärjestelmä on kehitetty ja sen käyttöönotto tapahtuu lähiaikoina
 • Projektilla on aikataulu, ja se on virallisesti tulemassa hyväksytyksi opinnäytetyöhankkeessa, josta on sopimukset
 • Työtä tehdään aikataulujen mukaan, ja suunnitelma on joustava ja realistinen. Tarvittaessa säädetään kaikkia asioita.

Tavoite on saada kuuden kirjoittajan voimin julkaistua 42 artikkelia tehtävänantojen mukaan tulevan seitsemän viikon aikana 19.4.2019 mennessä. Eli meillä on aikataulu, jossa voidaan dynaamisesti joustaa.

Toiminta – tahtotila – tekeminen

Oman sairauden ja jaksamisen tarkkailu tässä ahkeran valmistelutyön ja projektin fasilitoinnin ohessa on tullut tänään viimeksi esiin. Minulla on muitakin hommia, ja oma elämä. Tajuan että tarvitsen tämän tietokoneen ääressä istumisen lisäksi mm. liikuntaa, ja kokonaisvaltaista pysähtymistä. En halua uudestaan kokea burnouttia, maanista psykoosia, masennusta, tai joutua tunteiden heiteltäväksi kontrolloimattomasti. En halua olla osastolla lepositeisiin sidottuna, tai edes ilmankaan niitä,  eristettynä, tai putkassa väkivallan uhrina. — Jouni K.

Kun jotain sisäisen tahdon päätöstä alkaa toteuttamaan, niin silloin tarvitsee ottaa vain askelia, että asian saa  toteutumaan toiminnassa. Toimin usein flow -tilassa, ja saan asioita aikaiseksi ikäänkuin käden käänteessä. Monelle tämä herättää ihmetystä.

Kokemusasiantuntijuus

Olen pyytänyt palautetta tämän kirjoittajaryhmän jäseniltä ja sidosryhmiltä, ja määrittämään minulle kOPOna toimimisen menestystekijöitä . Tähän mennessä näitä on listattu 24 kpl, ja ne näkyvät seuraavassa kuvassa . Olen ryhmitellyt ne luokkiin, ja antanut jokaiselle ominaisuudelle funktionaalisen symbolin Jungilaisen persoonallisuusteorian mukaan, ja saanut selville millaista luonnetta odotetaan ihmiselle, joka toimii vertaisryhmässä kokemusasiantuntijana opintojen ohjaajana, ja teknisenä avustajana. Tulos on tällä hetkellä ENFJ. Tämä on nimittäin hurjan mielenkiintoista hommaa! Tällaisia analyysejä olen oppinut atk-ammattilaisena tuottamaan. Ja muutenkin persoonallisuusteoria on mun lemppari alue psykologiassa.  Tämä on vielä kehittelyn alla, ja voi olla että siitä syntyy joku sovellus tai mallinnus innokylässä.

ENFJ
kOPOn menestystekijöiden määrittelyssä kerätyn palautteen luokittelu ja personaalisuustypologian soveltaminen vertaisryhmänohjaajan ja kokemusasiantuntijan menestystekijöiksi ( tässä projektissa ) [ kOPO = kokemusasiantuntija opintojen ohjaajana]
Persoonallisuus voi muuttua, ja minun osalta tämä liittyy myös sairastamiseen. Olen rooliminässä lukioikäisestä asti kääntynyt INTP:ksi, ja minusta tuli nörtti. Sitten kun sairastuin, ja löysin yhteydet tunteisiini, minusta tuli INFP. Kun olen edelleen kuntoutunut, olen muuttunut ENFP:ksi. Tulen ihmisten kanssa toimeen ja pystyn kommunikoimaan ilman pelkoja kaikkien kanssa ! Aikaisemmin pelkäsin ryhmiä, ja miesten ryhmiä. Siihen pelkoon on liittynyt myös paranoiaa.  Nyt tässä projektissa vaatimukset ovat ENFJ:n ominaisuuksia, ja se sopii minulle. Toi P:n muuttuminen J:ksi, tarkoittaa sitä, että minun odotetaan tekevän päätöksiä, ja pitämään niistä kiinni, olemaan  järjestelmällinen toteuttaja, ja keskittyä aikaansaamiseen.  SIC!

Meidän kaikkien pitää muistaa olla armeliaita itsellemme. Siksi välillä halaan itseäni, silitän päätäni, itken surujen maljoja, maalaan tauluja, kirjoitan runoja, soitan ystäville, kirjoitan kirjeitä, siivoan parvekkeen, ja teen sen kirjanpidonkin sekä veroilmoituksen, käyn suihkussa ja tiskaan! Mutta kirjoittamista en lykkää. Aion jatkaa oman elämänkerran kirjoittamista tänä keväänä, kesänä ja saada syksyllä jotain kukoistusta kirjoittamisen rakkaan harrastukse oksalla. Tänään halasin myös äitiäni ! — Jouni K.

Toimenpiteet joita yhteisöblogi jatkaa

 • Aiheidenmukaiset ohjatut tehtävänannot
 • Jokaisella kirjoittajalla on oma päivä
 • Markkinointisuunnitelma toteutetaan
 • Kannustetaan kommentointiin ja vuorovaikutukseen
 • Etsitään tukea ja avustusta blogille ja yhdistykselle ja sen asialle
 • Avoimet asiat käsitellään niin että päästään aina eteenpäin

Kunnioitettu lukijamme !

Voit siis saada, ja jakaa tältä sivustolta tietoa, voit kommentoida, ja kommunikoida. Voit myös itse päästä kirjoittajaksi, kun saamme selville siihen liittyvät määrittelyt ja opinnäytetyövaihe on ohi. Anna meille palautetta ja kehitä kanssamme!

Tule mukaan, pidetään kiinni toisistamme!

Kaksisuuntaiset ry:n puolesta

Omkuvan työstäminen
Maalaaminen alkoi vuonna 2010, ja sen merkitys on ollut suuri kun olen työstänyt omakuvaani (C) JSK

Jouni Sakari K.

Mielen Mainingeista yhteisöblogin vertaisohjaaja

Ota yhteyttä

Kaksisuuntaiset ry | Mielen Mainingeista yhteisöblogi | Ota yhteyttä  | Anna Palautetta

Kiitos .. kommentoi ja osallistu .. yhdessä olemme enemmän ..

 

 

 

One thought on “Yhteisöblogin esittely by Jouni K.

Add yours

 1. Oon liittynyt vastikään Facebookissa ryhmään, jossa diagnoosi F25 on se mikä yhdistää , on vertaisryhmän peruste . Esittelin siellä itseäni , ja jaan siellä kertomani tekstin myös tässä : Siinä ryhmässä pitää esitellä itsensä ensiksi viestiketjussa , ja se on suljettu ryhmä . Poimin oman esittelyni tekstit tiedostoon , ja laitan tähän oman esittelyni . Minä olen opiskellut paljon julkaisemista ja tiedän valokuvaajanakin eettisesti toimimisen periaatteet. Olen koulutettu vertaisohjaaja ja tiedän , että vain omista asioistani voin kertoa. Joskus tällainen monologi voi olla hyvin valaisevaa , ja pystyy kertomaan asioista niin, että toiset saavat lukea ja mahdollisesti oppia siitä mitä toisen kokemuksesta löytyy . Mä oon nopea ja vikkelä näissä jutuissa, oon alkuperäinen nörtti (INTP ) 😀

  ”F25.2 SEKAMUOTOINEN SKITSOPARANOIDINEN MAANISFORMINEN PSYKOOSIHÄIRIÖ

  Skitsoaffektiivisuus on siis se päädiagnoosi . Mulla on ollu psykooseja , maniaa ja pitkä masennuskin , kuvaavaa on kait että mun persoonallisuus on vaihtunut elämän aikana .. näistä kerron tarkemmin Mielen Mainingeista blogissa

  Oon ollu nörtti INTP, tunteista ei tietoakaan , joku sanoi autistiseksikin

  Sitten kun burnout ja maaninen psykoosi tuli , masennus .. löysin tunteet .. kesti kymmenen vuotta niiden kanssa opettelu ja musta tuli INFP jos kuka tietää persoonallisuusteorioista ? Toi on yksi erityisherkkien tyyppi , toinen on INFJ

  Sitten kun aloin tulla sosiaalisemmaksi , niin aloin käydä klubilla ja kouluttauduin vertsikkaohjaajaksi ja kokemusasiantuntijaksi . Musta tuli ENFP .. mä aloinkin tykätä ihmisten kanssa olemisesta , ryhmistä ja paranoia alkoi loppua ja osallistuin myös DFZ kampanjaan (Diagnosis Free Zone)

  Nyt oon itsenäisesti tehny monenlaisia hommia ja työkykyä on . Parasta mulle on kirjoittaminen , taide ja ja markkinointi , some ja muu luova ihmisten kanssa tekeminen . Oon Mielen Mainingeissa – Kaksisuuntaisten yhteisöblogi vertaisryhmän fasilitaattori , ja tekninen asiantuntija

  Teen myös omaa tutkimustyötä kokemusasiantuntijana

  Välillä on levättävä , ja tänä vuonna aattelin pitää 5 kk kesäloman . Kirjoitan elämänkertaani
  Muokkaa tätä tai poista tämä

  Niin kuin näkyy mulla on vauhtia , mutta oon oppinut hyvin myös lepäämään . Saan nukuttua ilman lääkkeitä. Ainuat lääkkeet on tällä hetkellä migreeniäkin lievittävät verenpainelääkkeet

  Kiitos mahdollisuudesta esittäytyä . Kiitos ryhmään pääsystä 🙂 ❤ (yes) _/\_"

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggers like this: